Θρούμπι 10% Ιωαννίνων 10ml Κίτσος

€ 6,90


Διαθεσιμότητα Άμεσα διαθέσιμο
Κωδικός 4627
Είδος Αιθέρια Έλαια
Βάρος 10 ml
Προέλευση Hellas
Ονομασία Satureja Thymbra
Υλικό 100% Καθαρό Αιθέριο Έλαιο
Το θρούμπι, η λατινική ονομασία του οποίου είναι Satureja thymbra (Σατουρέγια η θύμβρα), είναι πολυετές φρύγανο της οικογένειας των Χειλανθών, με έντονες αρωματικές ιδιότητες, χνουδωτό και αδενώδες που φτάνει σε ύψος τα 40 εκατοστά. Έχει μυτερά φύλλα, αραιούς σπόνδυλους με πολλά άνθη μοβ, ροζ ή λευκά και τριχωτό κάλυκα, κρυμμένο σχεδόν από εξ ίσου μεγάλα βράκτια.
Φύεται σε ηλιόλουστα, βραχώδη και ασβεστώδη εδάφη και ανθίζει από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο Είναι φυτό που αγαπούν τα έντομα και για να συλλεχθεί την εποχή της άνθισής του πρέπει να το “επιτρέψουν” οι πολυάριθμες μέλισσες που το επισκέπτονται για να το τρυγήσουν. Στη χώρα μας το συναντούμε με τις κοινές ονομασίες θρούμπα, γεροντόχορτο, θρούμπι, τραγορίγανος, ζαρμπούνι ή ζαμπούρι.

Το φυτό ήταν γνωστό από την αρχαιότητα με το όνομα θύμβρη και ήταν αφιερωμένο στον θεό Διόνυσο. Σε κείμενα του Διοσκουρίδη και του Θεόφραστου υπάρχουν πολλές αναφορές σε αυτό. Το θρούμπι αφθονούσε στην Μικρά Ασία, σε τέτοιο βαθμό που είχαν βαφτίσει ποτάμια και πόλεις της περιοχής με το όνομα Θύμβρια. Ακόμη και ναός του Θύμβριου Απόλλωνα υπήρχε. Στην αρχαία Ελλάδα το εκτιμούσαν ιδιαίτερα για τις φαρμακευτικές και αρωματικές του ιδιότητες και το έβαζαν στο κρασί φτιάχνοντας τον θρομβίτη οίνο. Το χρησιμοποιούσαν, επίσης, μαζί με θυμάρι για να αρωματίζουν τα φαγητά και ιδιαίτερα το κυνήγι. Κατά τον Μεσαίωνα θεωρούσαν το φυτό ως πανάκεια για όλες τις ασθένειες, αλλά και ως αφροδισιακό βότανο και για τον λόγο αυτό απαγορευόταν στους καλόγερους να το φυτεύουν στον κήπο τους.

Το αιθέριο έλαιο θρούμπης ΚΙΤΣΟΣ είναι ένα εξαιρετικά ποιοτικό έλαιο, απόλυτα αγνό και βιολογικό. Το προϊόν έχει υποστεί απόσταξη σε θερμοκρασία 96 βαθμών με 0 πίεση, στο αποστακτηριο της εταιρίας, στην Πλατανούσα Ιωαννίνων, στους πρόποδες των Τζουμέρκων, από αυτοφυή θρούμπη, η οποία συλλέγεται στα ασβεστολιθικά εδάφη του όρους Ξηροβουνίου, στα 1600 μέτρα υψόμετρο. To αιθέριο έλαιο θρούμπης είναι πλούσιο σε καρβακρόλη τερπινένια, κυμένιο και θυμόλη, ουσίες που του προσδίδουν ισχυρές αντιμικροβιακές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Δρα αποτελεσματικά εναντίον των εντερικών παράσιτων, είναι ωφέλιμο στους πόνους του στομάχου, στη διάρροια, στη ναυτία, στη νευρική δυσπεψία και στους πόνους από κολικούς. Βοηθά στη χώνεψη, εξουδετερώνοντας τα αέρια του στομάχου, διεγείρει την όρεξη, τονώνει τον οργανισμό, είναι ευεργετικό στην ουρική αρθρίτιδα και στις πέτρες στα νεφρά, ενώ είναι χρήσιμο και σε διαταραχές του οργανισμού λόγω υπερβολικής ζέστης, καθώς αυξάνει την εφίδρωση.

Επίσης, καταπολεμά αποτελεσματικά την αϋπνία και δρα θετικά σε νευροπάθειες, ενώ χρησιμοποιείται και ως αποχρεμπτικό, καθώς μαλακώνει το βήχα και ανακουφίζει τα συμπτώματα της βρογχίτιδας και του άσθματος. Λίγες σταγόνες από αυτό στο μπάνιο, μάς τονώνει και αναζωογονεί την λειτουργία των γενετικών αδένων, ενώ διαλυμένο σε κάποιο έλαιο βάσης (συνδυάζεται πολύ καλά με βαλσαμέλαιο) χρησιμοποιείται για θεραπευτικό μασάζ για την αντιμετώπιση των ρευματικών και αρθριτικών πόνων, καθώς και για την καταπολέμηση δερματικών μολύνσεων ή μυκητιάσεων. Πωλείται σε συσκευασία 10ml.
Το προϊόν περιέχει 10% αιθέριο έλαιο θρούμπης σε 90% ελαιόλαδο χαμηλής οξύτητας.

Προσοχή! Η χρήση του απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Να αποφεύγεται η εισπνοή του. Δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται σε βρέφη.

Δείτε επίσης

Κυπαρίσσι Άγριο (Άρκευθος-Juniperberry) Αιθέριο Έλαιο 10ml Nature & Body Juniperus communis
€ 8,90   € 5,90
Κορίανδρος Πόσιμος 10ml Terpenic Labs coriandrum savitium
€ 12,90
Μανταρίνι Πράσινο 10ml Aroflora citrus reticulata blanco
€ 8,90
Ξύλο του Σιάμ (Fokienia Odginsii) 10ml Terpenic Labs fokienia hodginsii
€ 8,90
Επιστροφή στην κορυφή