Κολοκύθα Λάδι Οργανικό

€ 11,90



Διαθεσιμότητα Άμεσα διαθέσιμο
Κωδικός 4668
Είδος Έλαια Βάσης
Ονομασία cucurbita pepo
Η κολοκύθα, η μεγάλη ή Cucurbita maxima όπως είναι το βοτανικό της όνομα, είναι φυτό με μακρόχρονη ιστορία. Τα πρώτα ίχνη της (σπόροι) βρέθηκαν σε σπηλιές στο Μεξικό, οι οποίες κατοικούνταν, πριν από 7000 περίπου χρόνια. Η διατροφική της αξία ήταν γνωστή στους αυτόχθονες λαούς της αμερικανικής ηπείρου εδώ και αιώνες. Στη Νότια Αμερική, οι σπόροι της ήταν ένα από τα βασικότερα συστατικά της διατροφής των Ινδιάνων. Στην Ευρώπη, η Cucurbita maxima ήρθε με την ανακάλυψη του Νέου Κόσμου, μαζί με αρκετά ακόμη λαχανικά. Στην αρχαία Ελλάδα, το μόνο είδος κολοκύνθης (κολοκύντη στην αττική διάλεκτο) που υπήρχε ήταν η νεροκολοκύθα ή Cucurbita lagenaria, (κολοκύνθη η λαγηνοφόρος), όπως ήταν γνωστή λόγω του σχήματός της και χρησιμοποιούνταν ως σκεύος υγρών, και πολύ αργότερα ως βοήθημα στο κολύμπι.

Η σάρκα της κολοκύθας περιέχει πολύτιμα στοιχεία, όπως καροτενοειδή στα οποία, άλλωστε, οφείλεται και το χρώμα της, καθώς και βιταμίνες A, C, αλλά και μαγνήσιο. Οι σπόροι της είναι πλούσια πηγή, βιταμινών ( Β, Ε και Κ), σεληνίου, ψευδαργύρου, πρωτεϊνών, λιπαρών οξέων και αντιοξειδοτικών ουσιών. Ως εκ τούτου η κολοκύθα εμφανίζει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, βοηθά στην υγεία του δέρματος, έχει διουρητική δράση, ενώ έχει αποδειχθεί ότι, λόγω της τριπτοφάνης, η οποία υπάρχει άφθονη στους σπόρους της, αλλά και της σεροτονίνης, ουσίας με σημαντικές ηρεμιστικές ιδιότητες, η κατανάλωσή της βελτιώνει τη διάθεση και καταπολεμά την κατάθλιψη.

Η κολοκύθα, πλέον, δεν χρησιμοποιείται μόνο στη γαστρονομία, αλλά έχει “εισβάλλει” και στον χώρο της κοσμετολογίας, καθώς τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία στροφή προς την χρήση φυσικών προϊόντων για την καλλυντική μας περιποίηση.
Το έλαιο από σπόρους κολοκύθας είναι η τελευταία λέξη της μόδας στο Hollywood και όχι μόνο. Η υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, ψευδάργυρο, ωμέγα 3 και 6 λιπαρά οξέα, καθώς και σε αντιοξειδωτικά, το καθιστούν εξαιρετικά ωφέλιμο για το δέρμα, καθώς τα συστατικά αυτά προστατεύουν αποτελεσματικά τις κυτταρικές μεμβράνες του δέρματος, συντηρούν το κολλαγόνο, βοηθούν στη διατήρηση της βέλτιστης ισορροπίας της υγρασίας, και κατά συνέπεια και της ελαστικότητας της επιδερμίδας, στην καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών, στην ανανέωση των κυττάρων και στη διατήρηση, εν γένει, της νεανικής εμφάνισης. Η πλούσια σύστασή του, δε, σε ψευδάργυρο και βιταμίνη Ε, συνδράμει στη βελτίωση του τόνου του δέρματος και στην καταπολέμηση της ακμής, ενώ βοηθά και στην ταχύτερη επούλωση πληγών, εκδορών και εγκαυμάτων, αλλά και στην συνολικότερη ανανέωση της επιδερμίδας.

Το έλαιο από σπόρους κολοκύθας είναι ιδανικό και κατά τη διάρκεια της ηλιοθεραπείας, καθώς θεωρείται ένα φυσικό φίλτρο UV, το οποίο προστατεύει την επιδερμίδα από τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου, που προκαλούν φωτογήρανση. Το έλαιο από σπόρους κολοκύθας, όπως και το λάδι καρύδας, βοηθάει τα μέγιστα και στην τόνωση και λάμψη των μαλλιών. Η υψηλή του περιεκτικότητα σε βιταμίνες Α, Κ και Ε, ιχνοστοιχεία και «καλά» λιπαρά θρέφουν και δυναμώνουν την τρίχα, βοηθούν στην ανάπτυξη της, και της χαρίζουν στιλπνή και λαμπερή υφή.

Τέλος, πρόσφατα ανακαλύφθηκαν οι πολύτιμες αποσυμφορητικές ιδιότητες του ελαίου στις περιπτώσεις αδενώματος του προστάτη, ενώ προκαταρκτικές μελέτες έδειξαν, επίσης, ότι το pumpkin seeds oil βοηθά στην καταπολέμηση της φλεγμονής στις αρθρίτιδες, ενώ προλαμβάνει και τον σχηματισμό λίθων στους νεφρούς.

Χρήση: Εφαρμόστε ένα λεπτό και ομοιόμορφο στρώμα ελαίου στο πρόσωπό σας, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής γύρω από τα μάτια και τα χείλη, και μετά από 30-40 λεπτά ξεπλύνετε το πρόσωπό σας με χλιαρό νερό.

Tipp: Προσθέστε μερικές σταγόνες από λάδι κολοκύθας στα καλλυντικά σας (κρέμες, μάσκες, λοσιόν καθαρισμού και τονωτικά) για extra περιποίηση ή χρησιμοποιήστε το έλαιο ως θρεπτική βάση για τη παρασκευή χειροποίητων κρεμών.

  Δείτε επίσης

Σμέουρο Λάδι 30ml rubus idaeus
€ 7,90
Ελαιοκράμβη Άγρια 100ml brassica rapa
€ 3,90
Αβοκάντο Λάδι 1lt persia gratissima
€ 29,90
Βαλσαμέλαιο με Λεβάντα Βοῒου Κοζάνης hypericum perforatum
€ 7,90
Φουντουκέλαιο (CP) Naturally Thinking 100ml corylus avellana
€ 9,90
  Επιστροφή στην κορυφή