Τα ελληνικά βιολογικά βότανα με την επωνυμία «δρόγη» αποτελούν μία συλλογή από 16 είδη αρωματικών φυτών, με απαράμιλλη γεύση, αυθεντικό άρωμα και μοναδικές ευεργετικές ιδιότητες, που προλαμβάνουν και ανακουφίζουν, ως άλλο βάλσαμο, δυσάρεστες σωματικές και ψυχικές καταστάσεις.
Στην αποδεδειγμένη ευεργετική επίδραση των βοτάνων της «δρόγη», συντείνει το γεγονός ότι προσφέρονται όχι τριμμένα αλλά ολόκληρα, φύλλα, άνθη ή ρίζες, χωρίς να υποβαθμίζονται, χωρίς να χάνεται κανένα τους συστατικό στο δρόμο της επεξεργασίας, προς όφελος της γεύσης, του αρώματος και της ουσίας τους.
Σημαντικό κομμάτι της διατήρησης των συστατικών των βοτάνων της «δρόγη» αποτελεί και η συσκευασία, η οποία επιλέχθηκε με ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να διατηρεί αναλλοίωτη τη γεύση, το άρωμα και όλες τις πολύτιμες για τον οργανισμό ιδιότητες των βοτάνων. Μέσα σε κάθε συσκευασία υπάρχουν φακελάκια μιας χρήσης, ώστε με μια κούπα και ζεστό νερό να ξεδιπλώνεται το απόσταγμα του κύκλου μιας ζωής, από το σπόρο στο αποξηραμένο τελικό προϊόν.
Μέλος της οικογένειας των Χειλανθών, ο Ύσσωπος, αυτοφυής στη νότια Ευρώπη και την Ευρασία, αναφέρεται από τους αρχαίους χρόνους ως φυτό που καθαρίζει και εξαγνίζει. Σήμερα φαίνεται να μην είναι ιδιαίτερα γνωστός, αν και διαθέτει μακρά ιστορία ως θεραπευτικό βότανο. Θάμνος πολυετής που φτάνει τα 60 με 90 εκ., με έντονη ανθοφορία και ευωδιά που θυμίζει δεντρολίβανο και θυμάρι, με γεύση γι’ άλλους πικρή και γι’ άλλους γλυκιά, σε κάθε περίπτωση όμως έντονη, αναφέρεται από τον Ιπποκράτη και το Διοσκουρίδη για την καταπολέμηση πληθώρας δυσάρεστων καταστάσεων.
Ο Ύσσωπος έχει χρησιμοποιηθεί θεραπευτικά για την αντιμετώπιση της δυσπεψίας και για εντερικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων παθήσεων του ήπατος και της χοληδόχου κύστης, πόνους στο έντερο, μετεωρισμό, κολικό και μείωση της όρεξης. Στη δράση του αναφέρεται η αντιμετώπιση συμπτωμάτων που συνδέονται με το αναπνευστικό, όπως βήχας και κοινό κρυολόγημα, λοιμώξεις του αναπνευστικού, πονόλαιμος και άσθμα. Αναφέρεται ότι ο ύσσωπος έχει θεραπευτική δράση σε λοιμώξεις της ουροδόχου κύστης, φτωχό κυκλοφορικό και κράμπες κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρύσης. Μερικοί άνθρωποι τον χρησιμοποιούν για τη θεραπεία δερματικών ερεθισμών, για εγκαύματα, μώλωπες και κρυοπαγήματα.
Στην κοσμετολογία ο Ύσσωπος χρησιμοποιείται για το άρωμά του σε σαπούνια και προϊόντα ομορφιάς αλλά σε μικρές δόσεις χρησιμοποιείται και στη μαγειρική ως άρτυμα.
Η χρήση του θεωρείται ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους, ωστόσο το αιθέριο έλαιο Ύσσωπου έχει αναφερθεί ότι μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις. Δεν θα πρέπει να λαμβάνεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ή από μικρά παιδιά, ωστόσο δεν υπάρχει αντένδειξη για τη θηλάζουσα μητέρα.
Το καθένα από τα βιολογικά βότανα της «δρόγη», αποτελεί έναν ξεχωριστό κόσμο χρωμάτων και αρωμάτων, που κρύβει μέσα του τα μυστικά της φύσης, έτοιμα να αποκαλυφθούν σ’ ένα ζεστό φλιτζάνι, ένα κρύο ρόφημα, ένα ευωδιαστό πιάτο, σ’ ένα έλαιο, σε μία αλοιφή.