Σκουτελλάρια (Lamiaceae) 100gr

€ 8,90


Διαθεσιμότητα Άμεσα διαθέσιμο
Κωδικός 7078
Είδος Αποξηραμένα Βότανα
Ονομασία scutellaria lateriflora
Βάρος 100 gr
Εταιρεία Nature & Body
Η Σκουτελλάρια η πλαγιοανθής, επιστημονική ονομασία Scutellaria lateriflora, γνωστή και ως Σκαφίδιο είναι ένα αειθαλές βότανο της οικογένειας των Χειλανθών (Lamiaceae), σχετικά άοσμο, με όρθιο βλαστό, ασημοπράσινα, χνουδωτά φύλλα και πυκνά, μωβ άνθη, το οποίο φτάνει σε ύψος τα 60cm. Έλκει την καταγωγή του από τη Βόρεια Αμερική και στην χώρα μας θεωρήθηκε αρχικά ενδημικό των Κυθήρων, καθώς η λέξη σκουτέλα (scutella: μικρή λεκάνη), από την οποία έχει πάρει την ονομασία του, χρησιμοποιείται έως και σήμερα στην κυθηραϊκή διάλεκτο με την ίδια ακριβώς έννοια. Πλέον βέβαια υπάρχουν αναφορές ότι ενδημεί και στη Πελοπόννησο. Τα μέρη του φυτού που χρησιμοποιούνται είναι τα υπέργεια, η ανθοφορία και η συγκομιδή των οποίων πραγματοποιούνται τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Στη χώρα μας απαντάται συχνά και ως διακοσμητικό.

Τα κύρια δραστικά στοιχεία του φυτού είναι τα φλαβονοειδή (βαϊκαλίνη, γουογκονισίδη), τα γλυκοσίδια (σκουτελλαρίνη και σκουτελαρεΐνη), οι στερόλες, το βενζοϊκό οξύ, κάποια ίχνη πτητικού ελαίου και πικροί παράγοντες, ουσίες με σημαντικές ηρεμιστικές, σπασμολυτικές, στυπτικές και τονωτικές του νευρικού συστήματος, ιδιότητες.

Η Σκουτελλάρια είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του νευρικού συστήματος και θεωρείται το βότανο με το ευρύτερο φάσμα εφαρμογής από όλα τα σχετικά νευροτονωτικά. Σύμφωνα με τους ειδικούς, συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη της νευρικής έντασης και εξάντλησης, ανανεώνοντας και ενισχύοντας το κεντρικό νευρικό σύστημα, ενώ λόγω της αντισπασμωδικής και ηρεμιστικής της δράσης, ενδείκνυται για την καταπολέμηση των συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, καθώς και σε καταστάσεις άγχους, κατάθλιψης, επιληψίας, πονοκεφάλων νευρικής φύσεως, αλλά και σε περιπτώσεις αϋπνίας.

Χρήση: Λαμβάνεται υπό τη μορφή αφεψήματος (μισό έως ένα κουταλάκι ξηρού βοτάνου σε ένα φλυτζάνι του τσαγιού νερό, 3 φορές την ημέρα) ή βάμματος (εκχύλισμα του βοτάνου σε αιθυλική αλκοόλη 70%, 1:5, 2-4ml, 3 φορές την ημέρα). Συνδυάζεται εξαιρετικά με την Βαλεριάνα.

Προσοχή: Να αποφεύγεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Ενδεχομένως να αλληλεπιδρά με φάρμακα που δρουν στο ΚΝΣ. Πριν την κατανάλωση κρίνεται απαραίτητη η ενημέρωση του γιατρού σας.

Δείτε επίσης

Θυμάρι Οργανικό 50gr Grizo Prasino Thymus Vulgaris
€ 6,90   € 3,90
Εκουιζέτο - Πολυκόμπι (Horsetail) 1Kg equisetum arvense
€ 27,30
Κράταιγος Βιολογικός 30gr Health Trade Crataegus Oxyacantha
€ 2,90
Θρούμπι (Savory) 1Kg satureja hortensis
€ 27,30
Επιστροφή στην κορυφή