Βερμπένα - Σταυροβότανο (Vervain) 100gr

€ 6,90


Διαθεσιμότητα Άμεσα διαθέσιμο
Κωδικός 1548
Είδος Αποξηραμένα Βότανα
Ονομασία Verbena Officinalis
Βάρος 100 gr
Εταιρεία Nature & Body
H Βερμπενα (Verbena Officinalis) είναι γνωστή και ως σταυροβότανο, γοργόγιαννι, ιεροβοτάνι, σπυρόχορτο, σπληνόχορτο. Πρόκειται για φυτό διαδεδομένο τόσο στην Ευρώπη, όσο και την Αμερικάνικη ήπειρο.

H βερμπενα έχει χρησιμοποιηθεί από όλους σχεδόν τους μεγάλους πολιτισμούς της αρχαιότητας. Από τα ιερότερα βότανα των Δρυϊδων, η βερμπένα ονομαζόταν hiera botane (ιερό βότανο)από τους Ρωμαίους, που το χρησιμοποιούσαν για να εξαγνίσουν σπίτια και ναούς. Ήταν ακόμα δημοφιλές για τη σχέση του με τη μαγεία και τις τελετές στον 17ο αιώνα και ο Gerard προειδοποιεί κατά της χρήσης του για μαγείες και βασκανίες. Χρήσιμα είναι όλα τα μέρη του φυτού (ολόκληρο το φυτό κομμένο).

Η βερμπένα περιέχει γλυκοζίδια (βερμπεναλίνη, βερμπενίνη), ένα αλκαλοειδές, πτητικό έλαιο (και κιτράλη), τανίνες, πικρούς γλυκοσίδες (και ιριδοειδή). Το σταυροβότανο (βερμπενα) σύμφωνα με τους βοτανοθεραπευτές ενδείκνυται για παθήσεις του συκωτιού και της χοληδόχου κύστεως, ως δυναμωτικό του νευρικού συστήματος , αντικαταθλιπτικό και αποτελεσματικό κατά της ημικρανίας και των πονοκεφάλων νευρικής και κυκλοθυμικής φύσης. Πειράματα αποδεικνύουν την επιστημονική βάση για την παραδοσιακή χρήση του φυτού για την αύξηση του μητρικού γάλακτος και τη ρύθμιση της περιόδου (πράγμα που οφείλεται στα γλυκοζίδια). Επίσης έχει αρκετές τοπικές χρήσεις για ερεθισμούς, πληγές και παθήσεις των ούλων.

Ως έγχυμα μουλιάζουμε 1-2 κουταλάκια σε ένα φλιτζάνι ζεστό νερό για 10 λεπτά, σουρώνουμε και το πίνουμε. Θεωρείται ιδανικό για την αϋπνία και τη νευρική ένταση ή ως εφιδρωτικό και διεγερτικό του ανοσοποιητικού στους πυρετούς. Το έγχυμα σύμφωνα με τους θεραπευτές λειτουργεί επίσης ως διεγερτικό του συκωτιού, για την ανορεξία και για να βελτιώσει την πεπτική λειτουργία. Κατά το θηλασμό θεωρείται ότι διεγείρει τη ροή του γάλακτος (γαλακταγωγό). Το βότανο είναι διεγερτικό της μήτρας, έτσι αποφύγετε το κατά την εγκυμοσύνη, μπορείτε όμως να το πάρετε κατά τον τοκετό.

Αν δεν έχετε το χρόνο για τη προετοιμασία ενός αφεψήματος, τότε σας προτείνουμε να δείτε το 100% φυσικό και ιδιαίτερα ισχυρό Βαμμα Σταυροβότανου, το οποίο είναι σε υγρή μορφή και έτοιμο για κατανάλωση.

Τα βότανα είναι και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως φάρμακα. Στα Sensities δεν υποστηρίζουμε την αυτοθεραπεία και σας προτείνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το γιατρό σας πριν από τη λήψη τους. Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τη λήψη των βοτάνων πατήστε εδώ.

Δείτε επίσης

Αρώνια (Aronia) 100gr Aronia Melanocarpa
€ 17,50
Γέον (Wood Avens) 100gr Geum Urbanum
€ 11,90
Τσάι Antivich 40gr Lelex
€ 7,00
Επιλόβιο (Willowherb) 100gr epilobium angustifolium
€ 4,90
Επιστροφή στην κορυφή