Λουίζα βότανο

€ 3,90Διαθεσιμότητα Άμεσα διαθέσιμο
Κωδικός 1593
Είδος Βότανα
Ονομασία aloysia triphylla
Η Λουΐζα (Aloysia triphylla), γνωστή και ως λεμονόχορτο, είναι ένας θάμνος που ευδοκιμεί στη Νότιο Αμερική - οι Ισπανοί την έφεραν στην Ευρώπη τον 17ο αιώνα. Χαρακτηριστικό της γνώρισμα είναι η έντονη μυρωδιά λεμονιού. Σε σύγκριση με άλλα βότανα που χρησιμοποιούνται στην Ευρώπη εδώ και πολλές εκατοντάδες χρόνια, η Λουίζα θεωρείται "νέο" βοτανο και δεν έχει μελετηθεί επισταμένα. Χρήσιμο είναι ολόκληρο το φυτό.

Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία η Λουίζα χρησιμοποιείται κυρίως ως ελαφρύ ηρεμιστικό και τονωτικό του νευρικού συστήματος, καθώς και για την αντιμετώπιση στομαχικών διαταραχών. Το εξαίσιο άρωμα της Λουίζας που οφείλεται στα πολλά αιθέρια έλαια που περιέχει το φυτό, θεωρείται πως έχει χαλαρωτική δράση τόσο στο σώμα όσο και στο πνεύμα. Σύμφωνα με κάποιες αναφορές μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως ελαφρύ ηρεμιστικό (κατά του stress) καθώς και για την αντιμετώπιση της αυπνίας. Παραδοσιακά η Λουίζα έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση στομαχικών διαταραχών όπως είναι οι καούρες, η κακή πέψη, οι κολικοί και η διάρροια, καθώς θεωρείται πως έχει αντισπασμωδική δράση.

Η Λουίζα έχει χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του κρυολογήματος (είναι ιδιαίτερα ευχάριστη για τα παιδιά), ενώ τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται σε φυτικά προϊόντα διαίτης (είναι ήπιο διουρητικό). Πολλοί καταναλώνουν τη Λουίζα σε συνδυασμό με άλλα βοτανα προκειμένου να βελτιώσουν τη γεύση τους.

H αποξηραμένη Λουίζα είναι ιδανικό και απαραίτητο συστατικό για potpourri. Τα φρέσκα φύλλα χρησιμοποιούνται στη μαγειρική, δίνουν άρωμα στο νερό του μπάνιου και χρησιμοποιούνται για την παρασκευή σπιτικών καλλυντικών.

Η Λουίζα περιέχει αιθέρια έλαια (0,2-0,4%), κιτρικά στοιχεία (citral, citronellal, citronellic acid, citrolnellol), σαπωνίνες.

Στο κατάστημα Sensities μπορείτε να βρείτε το αιθέριο έλαιο Λουίζας, καθώς και το εκπληκτικό σαπούνι λουίζας που παρασκευάζεται στην Αρκαδία.

Για τη παρασκευή ενός ροφήματος, προσθέστε 1-2 κουταλάκια σε μία κούπα βρασμένου νερού (μέχρι 3 φορές την ημέρα). Προσθέστε αν θέλετε μέλι για να βελτιώσετε τη γεύση.

  Δείτε επίσης

Αμάραντος (Αγαποβότανο) βότανο Teucrium Polium
€ 8,90
Μάραθος 30gr foeniculum vulgare
€ 2,90
Γκότζι Μπέρι βότανο lycium chinense
€ 3,20   € 2,90
Βαλεριάνα βότανο valeriana officinalis
€ 3,90
Μακα βότανο Σκόνη lepidium meyenii
€ 11,90   € 9,90
  Επιστροφή στην κορυφή