Μαρούβιο βότανο

Τιμή e-shop:
€ 3,90
€ 27,30Διαθεσιμότητα Άμεσα διαθέσιμο
Κωδικός 1599
Είδος Αποξηραμένα Βότανα
Ονομασία Marrubium Album
Το Λευκό Μαρούβιο ( Marrubium Album) είναι ένα φυτό που ευδοκιμεί στην Ευρώπη, την Ασία και τη Βόρεια Αφρική. Σε εμφάνιση μοιάζει πολύ με τη Μέντα και ως βότανο χρησιμοποιείται από την εποχή της Φαραωνικής Αιγύπτου. Χρήσιμο είναι ολόκληρο το φυτό.

Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, το Μαρούβιο χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση διαταραχών του αναπνευστικού και ως τονωτικό του πεπτικού συστήματος. Το ενεργό συστατικό μαρουβίνη (marrubiin) είναι εκείνο που θεωρείται πως είναι υπεύθυνο για τις ευεργετικές δράσεις του βοτάνου και στις δύο περιπτώσεις. Η μαρουβίνη έχει την ιδιότητα να μαλακώνει τους μύες των βρόγχων και να προκαλεί τη παραγωγή και αποβολή φλέγματος. Με το τρόπο αυτό το Μαρούβιο συμβάλει στην αντιμετώπιση διαταραχών του αναπνευστικού όπως είναι η βρογχίτιδα, τον επίμονο βήχα και το άσθμα. Ταυτόχρονα το μαρουβινικό οξύ (marrubinic acid) προωθεί την έκκριση σάλιου, ενώ η μαρουβίνη καθώς διασπάται στο στομάχι διεγείρει την έκκριση χολής η οποία βοηθάει τη χώνεψη. Με το τρόπο αυτό το Μαρούβιο τονώνει το πεπτικό σύστημα.

Το Μαρούβιο είναι ένα βότανο το οποίο δεν έχει ερευνηθεί αρκετά από κλινικής άποψης - ιδίως όσο αφορά την αποτελεσματική επίδραση του στο αναπνευστικό σύστημα. Παρόλα αυτά η χρήση του είναι πολύ διαδεδομένη (κυρίως στην Βόρεια Ευρώπη) καθώς χρησιμοποιείται εδώ και εκατοντάδες χρόνια με επιτυχία. Μάλιστα υπάρχουν δεκάδες συνταγές για τη χρήση του βοτάνου προετοιμασμένου από απλό ρόφημα, μέχρι και σιρόπι ή ... ζαχαρωτό. Το γνωστό αντιβηχικό Ricola περιέχει το Μαρούβιο ως βασικό συστατικό. Η Γερμανική επιτροπή Ε έχει εγκρίνει το Μαρούβιο ως κατάλληλο για τη δυσπεψία.

Το Μαρούβιο περιέχει πολλά ενεργά συστατικά, όπως διτερπενικές αλκοόλες (marrubenol, marrubiol, peregrinol, vulgarol, phytol), φλαβονοειδή (apigenin, luteolin), μικρή ποσότητα αλκαλοειδών (betonicine, stachydrine), πτητικό έλαιο, τανίνες, σαπωνίνες και βιταμίνη C.

Αν χρησιμοποιείτε το Μαρούβιο ως αποχρεμπτικό τότε προετοιμάστε ένα ρόφημα προσθέτοντας 1-2 κουταλάκια του αποξηραμένου βοτάνου σε μία κούπα νερό που έχετε βράσει. Αν χρησιμοποιείτε το Μαρούβιο για τη τόνωση του πεπτικού τότε προετοιμάστε ένα κρύο τονωτικό. Αφήστε το βότανο για αρκετές ώρες σε κρύο νερό (ίδιες αναλογίες), σουρώστε και καταναλώστε το.

Τα βότανα είναι και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως φάρμακα. Στα Sensities δεν υποστηρίζουμε την αυτοθεραπεία και σας προτείνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το γιατρό σας πριν από τη λήψη τους. Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τη λήψη των βοτάνων πατήστε εδώ.

Δείτε επίσης

Γέον βότανο Geum Urbanum
€ 11,90 € 83,30
Ρίγανη 40gr από Health Trade origanum compactum
€ 2,50
Λάμιο (Λαβρόχορτο) βότανο lamium album
€ 4,90 € 34,30
Βασιλικός Bio Health Trade 30gr ocimum basilicum
€ 2,90   € 2,90
Επιλόβιο βότανο epilobium angustifolium
€ 2,90 € 3,90 € 27,30
Επιστροφή στην κορυφή