Μάτε (Mate)

€ 4,90


Διαθεσιμότητα Άμεσα διαθέσιμο
Κωδικός 1600
Είδος Αποξηραμένα Βότανα
Βάρος 100 gr
Εταιρεία Nature & Body
Ονομασία Ilex paraguariensis
To Ματε (Ilex paraguariensis - mate), γνωστό ως και Ίλεξ, είναι ένα φυτό που ευδοκιμεί στη Νότιο Αμερική. Εκτός από θεραπευτικό βότανο, το Μάτε παίζει σημαντικό ρόλο στη κοινωνική ζωή των ανθρώπων στην Αργεντινή και την Ουρουγουάη, καθώς το καταναλώνουν σε συντροφιές - όπως ακριβώς εμείς στην Ελλάδα συναντιόμαστε με φίλους για καφέ. Αποτελεί το εθνικό ποτό σε ολόκληρη σχεδόν τη Λατινική Αμερική. Χρήσιμο τμήμα του φυτού είναι τα φύλλα του.

Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία το Ματε χρησιμοποιείται ως τονωτικό του νευρικού συστήματος και ως ενισχυτικό του ανοσοποιητικού συστήματος. Πολλοί Ευρωπαίοι βοτανοθεραπευτές προτείνουν το Ματε ως υποκατάστατο του καφέ. Αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στο γεγονός πως το βοτανο περιέχει 1-2% καφεϊνη, ενώ παράλληλα περιέχει ωφέλιμα συστατικά που δεν περιέχονται στο καφέ. Το Ματε περιέχει βιταμίνες C, B2, B6 καθώς και Νιασίνη, Μαγνήσιο, Σίδηρο και Σελήνιο. Περιέχει επίσης 11 πολυφαινόλες οι οποίες έχουν έντονη αντιοξειδωτική δράση. Η περιέκτικότητα του Ματε σε καφεϊνη - αναφέρεται πως δεν δημιουργεί εθισμό - και τα θρεπτικά συστατικά που περιέχει δικαιολογούν την χρήση του ως γενικού τονωτικού (σώματος και νου). Η κατανάλωση Ματε είναι πραγματικά ωφέλιμη σε περιόδους έντονης σωματικής αδυναμίας και κόπωσης καθώς και σε περιόδους κατά τις οποίες αισθανόμαστε κουρασμένοι πνευματικά (ελαφριές μορφές κατάθλιψης). Γενικότερα, το Ματε αποτελεί ένα χρήσιμο τονωτικό το οποίο μπορεί να υποκαταστήσει το καθημερινό πρωινό καφέ για κάποιες περιόδους.

Το Ματε - όπως άλλωστε όλα τα φυτά και σκευάσματα που περιέχουν καφεϊνη - έχει ήπια διουρητική δράση. Τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται σε πάρα πολλά προϊόντα δίαιτας και προωθείται ταυτόχρονα ως "διαιτητικό" βότανο. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν συστηματικές κλινικές έρευνες που να υποστηρίζουν τη δράση αυτή.

Το Ματε είναι θεραπευτικό βότανο και στα Sensities δεν το προτείνουμε ούτε ως υποκατάστατο του καθημερινού καφέ ούτε ως προϊόν διαίτης. Η κατανάλωση Ματε πρέπει να γίνεται με προσοχή και με μέτρο. Σας προτείνουμε να καταναλώνετε Ματε μόνο σε περιόδους έντονης σωματικής και πνευματικής εξάντλησης και για περιόδους που δεν ξεπερνάνε σε διάρκεια τον 1 μήνα.

Το Ματε περιέχει πολλά ενεργά συστατικά, όπως ξανθίνες (1-2% caffeine, 0.45-0.9% theobromine, 0.05% theophylline), ουσίες που μοιάζουν με τις τανίνες (4-16% caffeic and chlorogenic acids), αμίνες (choline και trigonelline), φλαβονοειδή (kaempferol, quercetin, και rutin) κτλ.

Για να προετοιμάσετε ένα ρόφημα Ματε, προσθέστε 1 κουταλάκι των αποξηραμένων φύλλων (2,0γρ.) σε μία κούπα ζεστό (όχι βρασμένο) νερό. Αφήστε το βότανο 10-15 λεπτά στο νερό, σουρώστε και καταναλώστε. Η ημερήσια δόση δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 3,0γρ. και όπως προαναφέραμε, η κατανάλωση πρέπει να γίνεται για περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Δείτε επίσης

Χρυσάνθεμο 1Kg Chrysanthemum morifolium
€ 69,30
Αγάρ Αγάρ Σκονη (Agar Agar) 100gr Agarophyte Gelidium
€ 9,90
Αγριμόνιο - Ευπατόριο (Agrimony) 100gr A grimonia eupatoria
€ 3,90
Γκουαράνα - Σπόροι (Guarana) 100gr Paullinia cupana
€ 5,90
Επιστροφή στην κορυφή