Νεπέτα (Catnip) 100gr

€ 5,90


Διαθεσιμότητα Άμεσα διαθέσιμο
Κωδικός 1610
Είδος Αποξηραμένα Βότανα
Βάρος 100 gr
Εταιρεία Nature & Body
Ονομασία nepeta cataria
Η Νεπέτα (Nepeta cataria - catnip) είναι γνωστή και ως Καλαμινθη. Πρόκειται για ανθοφόρο φυτό που ευδοκιμεί σε ολόκληρο σχεδόν το πλανήτη και ανήκει σε μία μεγάλη οικογένεια με πάνω από 250 μέλη (Lamiaceae Family). Είναι πολύ γνωστή για την "ναρκωτική" (μη εθιστική) επίδραση που έχει πάνω στις γάτες και τα αιλουροειδή γενικότερα. Χρήσιμα είναι τα εναέρια τμήματα του φυτού.

Αν και τα αιλουροειδή θεωρείται πως "εκτιμούσαν" τη Νεπέτα πολύ πριν την ανακαλύψει ο άνθρωπος, εντούτοις η χρήση της ως βοτάνου έχει μία ιστορία 2.000 ετών. H ονομασία της προέρχεται από τη Ρωμαϊκή πόλη Nepeti όπου καλλιεργήθηκε συστηματικά για πρώτη φορά. Είναι γνωστό πως οι Ρωμαίοι ιατροί χρησιμοποιούσαν τη Νεπετα για την αντιμετώπιση στομαχικών διαταραχών - συνήθως καταναλώνοντας τα φρέσκα φύλλα σε μορφή σαλάτας. Κατά το Μεσαίωνα η Νεπετα χρησιμοποιήθηκε για την αντιμετώπιση της λέπρας.

Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία η Νεπετα χρησιμοποιείται κυρίως για τη γρίπη ή τις λοιμώδεις παιδικές ασθένειες καθώς και για την αντιμετώπιση της αϋπνίας (πάλι κυρίως για παιδιά). Η κατανάλωση ροφηματος Νεπετας προκαλεί εφίδρωση σε περιπτώσεις πυρετού και για το λόγο αυτό θεωρείται εξαιρετικό βότανο για παιδιά με γρίπη ή ασθένειες όπως η ιλαρά και οι μαγουλάδες. Η Νεπετα περιέχει την ουσία νεπετολακτόνη (nepetalactone) η οποία έχει ήπια ηρεμιστική δράση. Καταπραΰνει το νευρικό σύστημα και ως εκ τούτου βοηθάει αποτελεσματικά στο να μπορέσει να κοιμηθεί ένα ανήσυχο παιδί. Σε σύγκριση με τη Βαλεριάνα, η Νεπέτα έχει πολύ πιο ήπια δράση, δεν έχει παρενέργειες και έχει πολύ πιο ευχάριστη γεύση (ειδικά αν προστεθεί λίγο μέλι).

Η Νεπετα χρησιμοποιείται ακόμη (πάλι σε περιπτώσεις παιδιών) για την αντιμετώπιση στομαχικών διαταραχών όπως οι κολικοί, η διάρροια και γενικότερα η αναστάτωση του στομάχου. Η δράση αυτή οφείλεται κυρίως στις τανίνες που περιέχει το βότανο.

Σύμφωνα με τους Βοτανοθεραπευτές, για τη προετοιμασία ενός (παιδικού) ροφήματος, προσθέστε 1 κουταλάκι αποξηραμένου βοτάνου σε μία κούπα νερό που έχετε βράσει και αφήστε για 20 λεπτά. Προσθέστε 1-2 κουταλιές μέλι αν θέλετε. Σύμφωνα με τους Βοτανοθεραπευτές μπορείτε να καταναλώσετε μέχρι 3 κούπες την ημέρα.

Τα βότανα είναι και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως φάρμακα. Στα Sensities δεν υποστηρίζουμε την αυτοθεραπεία και σας προτείνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το γιατρό σας πριν από τη λήψη τους. Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τη λήψη των βοτάνων πατήστε εδώ.

Δείτε επίσης

Αγριάδα Βιολογική 30gr Health Trade Elymus repens
€ 2,90
Ιπποφαές (Sea Buckthorn) 1Kg hippophae rhamnoides
€ 34,30
Τσιμιτσιφούγκα (Black Cohosh) 100gr Cimicifuga Racemosa
€ 9,90
Γύμνεμα (Gymnema) 1Kg Gymnema Sylvestre
€ 55,30
Μάτε (Mate) 1Kg Ilex paraguariensis
€ 34,30
Επιστροφή στην κορυφή