Τανατσετο (Θηρανθεμις) βότανο

€ 3,90
€ 27,30Διαθεσιμότητα Άμεσα διαθέσιμο
Κωδικός 2158
Είδος Βότανα
Ονομασία Tanacetum vulgare
Το φυτό Θηρανθεμίς (Tanacetum vulgare - tansy) είναι ένα πολυετές, ποώδες φυτό, που ευδοκιμεί κυρίως στο εύκρατο κλίμα της Ευρώπης και της Ασίας. Το χαρακτηριστικό του είναι τα όμορφα κίτρινα άνθη του, που μοιάζουν με κουμπία, καθώς και το κοκκινωπό, όρθιο στέλεχος, που φτάνει τα 150 εκατοστά και καταλήγει σε διακλαδώσεις κοντά στην κορυφή. Η μυρωδιά του είναι παρόμοια με αυτή της καμφοράς, με νότες δενδρολίβανου.
Εικάζεται οτι οι αρχαίοι Έλληνες ήταν ο πρώτοι που καλλιέργησαν αυτό το φαρμακευτικό φυτό. Τον 8ο αιώνα μ.Χ. καλλιεργείται στους κήπους του Καρλομάγνου και στα Ελβετικά μοναστήρια, από Βενεδικτίνους μοναχούς που είχαν αντιληφθεί την θεραπευτική του αξία. Χρησιμοποιήθηκε για τη θεραπεία από ρευματισμούς, ημικρανία, πονοκεφάλους, νευραλγίες, πεπτικά προβλήματα, πυρετό, πληγές, ιλαρά, αλλά και την αποβολή των σκουλικιών από τον οργανισμό. Κατά το Μεσαίωνα χρησιμοποιήθηκε για να προκαλέσει αποβολές. Το 19ο αιώνα, η ιρλανδική λαογραφία προτείνει το λουτρό με το φυτό αυτό ως θεραπεία για τους πόνους στις αρθρώσεις αλλά και να καθαρίσει το δέρμα.
Σήμερα χρησιμοποιείται ως συστατικό ορισμένων φαρμάκων στη φαρμακοβιομηχανία των Ηνωμένων Πολιτειών, ως θεραπεία για πυρετούς και κρυολογήματα με πυρετό και ίκτερο. Χρησιμοποιείται επίσης ως εντομοαπωθητικό στα σπίτια, καθώς και ως βιολογικό φάρμακο στις καλλιέργειες για τον περιορισμό των παρασίτων.
Οι ισχυρές ιδιότητες του φυτού Θηρανθεμίς το καθιστούσαν πάντοτε ένα αποτελεσματικό φάρμακο. Η τοξικότητά του όμως μπορεί να καταστεί επικίνδυνη για τους άπειρους χρήστες. Η χρήση του συστήνεται κατά προτίμηση, κάτω από την καθοδήγηση έμπειρου βοτανολόγου.

Δείτε επίσης

Τσουκνίδα βότανο urtica dioica
€ 2,90 € 3,90 € 27,30
Θυμάρι Οργανικό Tzekos 30gr Thymus Vulgaris
€ 3,90   € 2,90
Αλχιμήλλη βότανο alchemila alpina
€ 4,90 € 34,30
Λουίζα Grizo Prasino Bio βότανο 15gr aloysia triphylla
€ 6,90   € 5,90
Επιστροφή στην κορυφή