Κόκκινο Τριφύλλι (Red Clover) 100gr

€ 5,90


Διαθεσιμότητα Άμεσα διαθέσιμο
Κωδικός 2548
Είδος Αποξηραμένα Βότανα
Βάρος 100 gr
Εταιρεία Nature & Body
Ονομασία trifolium pretense
Προέλευση Bulgaria
Το κόκκινο τριφύλλι ( trifolium pretense) είναι ποώδες πολυετές φυτό, με λεία φύλλα, ύψους 30-80 εκατοστών. Τα φύλλα του είναι τρίφυλλα, οδοντωτά και τα άνθη του έχουν μώβ ανοιχτό χρώμα. Ανήκει στην οικογένεια των ψυχανθών και απαντάται συχνά στην ελληνική φύση. Ανθίζει από τον Ιούλιο μέχρι το Σεπτέμβρη. Χρήσιμο είναι ολόκληρο το φυτό και οι σπόροι του αλλά στην φαρμακευτική χρησιμοποιούνται κυρίως οι ανθοφόρες κορυφές του. Το φυτό περιέχει φαινολικά γλυκοσίδια, φλαβονοειδή, κουμαρίνες και κυανιούχα γλυκοσίδια. Οι δραστικές ουσίες που περιέχουν τα φύλλα του είναι η προβιταμίνη Α, οι βιταμίνες C, D, E και Κ1 και τα ανόργανα στοιχεία όπως ασβέστιο, κάλιο, σίδηρο και φωσφόρο.

Ιστορικά, το τριφύλλι είναι γνωστό εδώ και χιλιετίες. Οι Χριστιανοί συνέδεαν τα φύλλα του με την Αγία Τριάδα. Η σπάνια περίπτωση εύρεσης ενός τετράφυλλου τριφυλλιού ερέθιζε πάντα τη λαϊκή φαντασία. Το πνεύμα μυστηρίου που τυλίγει το τετράφυλλο τριφύλλι συνεχίζεται μέχρι σήμερα, αφού η εύρεσή του θεωρείται ακόμα οιωνός καλής τύχης.

Τα πλούσια θρεπτικά συστατικά του το καθιστούσαν πάντα ιδανικό συμπλήρωμα στη διατροφή. Το αρωματικό αυτό αγριοβότανο χρησιμοποιείται στην Ευρώπη σαν καρύκευμα φαγητών κατσαρόλας. Στην Αγγλία και την Αμερική, τα φύτρα των σπόρων μπαίνουν σε κάθε σαλάτα, ακόμα και στα σάντουιτς. Τα φρέσκα φύλλα του τρώγονται μαζί με βραστά χόρτα, σούπες και σαλάτες, εμπλουτίζοντας το φαγητό με άφθονες βιταμίνες.

Εκτός από την υψηλή διατροφική του αξία, το κόκκινο τριφύλλι χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς. Θεωρείται ως ένα από τα πιο χρήσιμα βότανα για τις δερματοπάθειες. Είναι απόλυτα ασφαλές και κατάλληλο ακόμα και για παιδιά. Εφαρμόζεται σαν κομπρέσα σε περιπτώσεις ψωρίασης, εκζέματος, αλλά και μετά από γδαρσίματα, μώλωπες, τσιμπήματα από έντομα κ.τ.λ. Επιπλέον, λόγω της απόχρεμπτικής και αντισπασμωδικής του δράσης, χρησιμοποιείται ως έγχυμα στο βήχα, τη βρογχίτιδα και τον κοκίτη.

Ερευνητές του τμήματος Ενδοκρινολογίας του νοσοκομείου St. Leonards στο Σίδνεϊ, διαπίστωσαν ότι το κόκκινο τριφύλλι βοηθά στη θεραπεία γυναικών που υποφέρουν από διαταραχές της εμμηνόπαυσης, λόγω της περιεκτικότητάς του σε φυτοοιστρογόνα (φυτικές χημικές ουσίες που μοιάζουν με τα οιστρογόνα). Επίσης, διαπίστωσαν ότι το εκχύλισμά του συμβάλλει στην καταπόλέμηση της οστεοπόρωσης και ότι βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, λόγω της περιεκτικότητάς του σε ισοφλαβόνες (αντιοξειδωτικά). Η καθαρτική δράση που έχει στο αίμα προστατεύει τις αρτηρίες και μειώνει τις πιθανότητες καρδιοαγγειακών παθήσεων. Με την έρευνα απόδείχθηκε επίσης οτι η κατανάλωση 57 χιλιοστόγραμμων εκχυλίσματος τριφυλλιού καθημερινά μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων στο αίμα. .

Για την παρασκευή του εγχύματος, ρίχνετε ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 2-3 κουταλιές ξηρό βότανο και το αφήνετε 10-15 λεπτά. Στραγγίζετε και πίνετε ένα φλιτζάνι πριν από κάθε γεύμα. Για εξωτερική χρήση (κομπρέσες), βράζετε 3 κουταλιές τριφύλλι σε 300 γραμμάρια νερό. Σβήνετε τη φωτιά και το αφήνετε για μισή ώρα ακόμα πριν το χρησιμοποιήσετε.

Τα βότανα είναι και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως φάρμακα. Στα Sensities δεν υποστηρίζουμε την αυτοθεραπεία και σας προτείνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το γιατρό σας πριν από τη λήψη τους. Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τη λήψη των βοτάνων πατήστε εδώ. .

Δείτε επίσης

Ποτεντίλλη - Πεντάφυλλο 100gr potentilla recta
€ 6,90
Βαλσαμόχορτο - Σπαθόχορτο (St. John's Wort) 100gr hypericum perforatum
€ 4,90
Φασκόμηλο Βιολογικό (Sage) 30gr Health Trade Salvia fruticosa
€ 2,90
Μάτε (Mate) 1Kg Ilex paraguariensis
€ 34,30
Χρυσάνθεμο 1Kg Chrysanthemum morifolium
€ 69,30
Επιστροφή στην κορυφή