Κάρδαμο βότανο

€ 9,90
€ 69,30Διαθεσιμότητα Άμεσα διαθέσιμο
Κωδικός 4194
Είδος Βότανα
Προέλευση India
Ονομασία elettaria cardamomum
Κάρδαμο - Sensities

Το Κάρδαμο (cardamom) είναι μπαχαρικό που προέρχεται από τους σπόρους διαφόρων φυτών του γένους Elettaria cardamomum. Καλλιεργείται κυρίως στην Ινδία, το Πακιστάν και το Νεπάλ. Είναι το τρίτο πιο ακριβό μπαχαρικό στον κόσμο και έχει μια ισχυρή, μοναδική γεύση, με έντονα αρωματικό, ρητινώδες άρωμα. Η παλαιότερη βεβαιωμένη μορφή της λέξης "κάρδαμον" βρίσκεται γραμμένη σε Γραμμική Β, στη λίστα αρτυμάτων, με τα δισκία των μπαχαρικών όπου βρέθηκε στον Οίκο των Σφιγγών, στις Μυκήνες.

Οι δύο τύποι Καρδάμου, καρδάμωμον και ἄμωμον, διακρίθηκαν τον 4ο π.Χ. αιώνα από τον πατέρα της Βοτανικής, Θεόφραστο. Οι πληροφορίες της εποχής θέλουν το Κάρδαμο να ήρθε στην Ελλάδα από την γη των Μήδων στη βόρεια Περσία, ή ίσως και από την Ινδία.
Το Κάρδαμο είναι ένα ιδιαίτερα θρεπτικό προϊον της φύσης, πλούσιο σε βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία, κυρίως σίδηρο, ασβέστιο και ιώδιο. Δυναμώνει τον οργανισμό, τονώνει το νευρικό σύστημα, αλλά διαθέτει και αφροδισιακές ιδιότητες.
Επιπλέον, έχει ευεργετική δράση ως καθαριστικό του αίματος και ως αντιβιοτικό.

Το Κάρδαμο απότελεί γνωστό συστατικό στα συστήματα της παραδοσιακής Κινεζικής ιατρικής, στην ινδική Αγιουρβέδα , στο Πακιστάν, την Ιαπωνία, την Κορέα, το Νεπάλ και το Βιετνάμ. Χρησιμοποιείται ευρέως για την πρόληψη και τη θεραπεία των προβλημάτων του αναπνευστικού συστήματος, τη φυματίωση, τις λοιμώξεις του λάρυγγα, των δοντιών και των ούλων και τη φλεγμονή των βλεφάρων. Βοηθά στην αντιμετώπιση προβλημάτων δυσκοιλιότητας, δυσεντερίας και άλλων πεπτικών διαταραχών. Η τακτική καταναλωσή του από ασθενείς με πέτρες στα νεφρά και τη χολή συμβάλλει στη διάλυση της πέτρας και απότρέπει την εξέλιξη του προβλήματος. Χρησιμοποιείται επίσης ως αντίδοτο, για τα δηλητήρια του φιδιού και του σκορπιού.

Δείτε επίσης

Φτελιά βότανο Ulmus Minor
€ 6,90 € 48,30
Βιβούρνο (Μαύρος κράταιγος) βότανο Viburnum Prunifolium
€ 12,90 € 89,00
Ινδικό Τζίνσενγκ βότανο Withania Somnifera
€ 9,90 € 69,30
Φασκόμηλο Οργανικό Tzekos 20gr salvia officinalis
€ 3,90
Γέον βότανο Geum Urbanum
€ 11,90 € 83,30
Επιστροφή στην κορυφή