Βίγκα βότανο

€ 8,90   € 4,90
€ 62,30   € 34,30Διαθεσιμότητα Άμεσα διαθέσιμο
Κωδικός 4196
Είδος Βότανα
Προέλευση Bulgaria
Ονομασία Vinca Μinor
Η Βίγκα (Vinca minor) γνωστή και ως αγριολίτσα, αγριολέζα, αλλά και βιολέτα των μαγισσών, είναι ένα ποώδες, αειθαλές φυτό, που ξεχωρίζει για τα όμορφα, λιλά πεντάφυλλα άνθη του. Εμφανίζεται αυτοφυές, μέσα στα δάση ή χέρσους τόπους, αλλά καλλιεργείται παράλληλα και στους κήπους, σε διάφορες ποικιλίες. Στην αρχαιότητα ήταν γνωστή ως σύμβολο παρθενίας και σήμερα θεωρείται προάγγελος της άνοιξης και σύμβολο ευζωίας.

Η Βίγκα είναι γνωστή στη βοτανολογία για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες, οι οποίες δεν μεταβάλλονται καθόλου κατά την αποξήρανση της. Ο αρχαίος Διοσκουρίδης τη σύστηνε για τη θεραπεία της δυσεντερίας, της διάρροιας και του πονόδοντου. Περιέχει διάφορα χρήσιμα στοιχεία όπως αλκαλοειδή (βινκαμίνη κ.α), καροτίνη, βιταμίνη C, σαπωνοειδείς ουσίες, τανίνες και γαλακτικό οξύ. Ανάμεσα στα αλκαλοειδή που περιέχει, η βινκαμίνη χρησιμοποιείται στη βιομηχανία των φαρμάκων ως αγγειοδιασταλτικό και ως διεγερτικό του εγκεφάλου και η ρεσερπίνη ως ρυθμιστής της υψηλής πίεσης του αίματος.

Η χρήση της Βίγκας συστήνεται ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση της πολύ έντονης αιμορραγίας, κυρίως κατά τη διάρκεια της περιόδου, ή και λόγω άλλων γυναικολογικών προβλημάτων. Επίσης χρησιμοποιείται ως αιμοστατικό φάρμακο κατά των αιμοπτύσεων, κατά της λευκόρροιας, των φλεγμονών των αδένων, των διαφόρων παθήσεων του λαιμού, καθώς και για στοματικά έλκη. Έχει αντιδιαρροϊκή δράση και αποτελεί ένα φυσικό τρόπο αντιμετώπισης της διάρροιας, οποιασδήποτε αιτιολογίας. Είναι ακόμα πολύ αποτελεσματική ως αντισηπτικό για πλύσεις πληγών. Εξωτερικά, ως επίθεμα, χρησιμοποιείται για τις κολπικές εκκρίσεις, τις αιμορραγίες της μύτης κ.α.

Προφυλάξεις: Δεν συνίσταται η λήψη του βοτάνου κατά τον θηλασμό, λόγω της αντιγαλακταγωγικής του δράσης, καθώς και σε προβλήματα δυσκοιλιότητας.
Τα βότανα είναι και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως φάρμακα. Στα Sensities δεν υποστηρίζουμε την αυτοθεραπεία και σας προτείνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το γιατρό σας πριν από τη λήψη τους. Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τη λήψη των βοτάνων πατήστε εδώ.

Δείτε επίσης

Βερμπένα (Σταυροβότανο) βότανο Verbena Officinalis
€ 6,90 € 48,30
Αγάρ Αγάρ βότανο (Σκονη) Agarophyte Gelidium
€ 7,90 € 9,90 € 69,30
Εστυκώς για Άντρες by Lelex 40gr
€ 5,00   € 3,00
Ρόδο Ιεριχούς (Τεμάχιο) βότανο Anastatica hierochuntica
€ 8,90
Επιστροφή στην κορυφή