Βακκίνιο (Κόκκινο Μύρτιλο)

€ 3,90
€ 27,30Διαθεσιμότητα Μη διαθέσιμο
Κωδικός 4451
Είδος Βότανα
Ονομασία vaccinium vitis – idaea
Τα τελευταία χρόνια ολοένα και συχνότερα γίνεται λόγος για τις ευεργετικές επιδράσεις των διαφόρων μούρων στην υγεία. Μεταξύ αυτών και τα άκρως ευεργετικά lingonberries (Vaccinium vitis-idaea) ή κόκκινα μύρτιλα. Το Vaccinium vitis-idaea, συγγενές είδος με το κοινό μύρτιλο, είναι ένας μικρός αειθαλής θάμνος, εξαιρετικά ανθεκτικός στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες ( -40 ° C ), ο οποίος φέρει βρώσιμα φρούτα που ομοιάζουν πολύ με μικρά ρόδια, έχουν γλυκόξινη γεύση και αναδίδουν άρωμα πεύκου και κέδρου. Τα κόκκινα μύρτιλα ευδοκιμούν σε όλη την αρκτική ζώνη του βόρειου ημισφαιρίου, στη Βόρεια Αμερική, τη Γροιλανδία, τη Βόρεια Ευρώπη και την Ασία, καθώς και σε κάποιες περιοχές της Νότιας Αμερικής. Στην Ελλάδα τα βρίσκουμε μόνο σε βουνά της βορειανατολικής χώρας (Μπέλες, Φαλακρό, Ροδόπη). Τα lingonberries συγγενεύουν σε χαρακτηριστικά και διατροφική σύσταση με το φίγγι (cranberry – Vaccinium oxycoccos) και είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στις σκανδιναβικές χώρες, όπου καταγράφεται και η μεγαλύτερη συχνότητα κατανάλωσης τους. Τρώγονται φρέσκα, παγωμένα, αποξηραμένα ή ως συνοδευτικό κρέατος με τη μορφή μαρμελάδας!
Στην αρχαία Ελλάδα το μύρτιλο, χρησιμοποιούνταν ως φάρμακο για την θεραπεία πλήθος νοσημάτων. Από μυρτιά παρασκεύαζαν επίσης ένα αρωματικό κρασί, τον “μυρτινίτη οίνο”, καθώς και ένα αρωματικό λάδι, το “μύρτινον έλαιον
Το όνομα lingonberry έχει συγγένεια με την σουηδική λέξη lingon, η οποία παραπέμπει στο είδος, και φέρει την καταγωγή της από την Σκανδιναβική lyngr, ή ερείκη.

Η πλούσια περιεκτικότητα τους σε πολυφαινόλες και άλλα αντιοξειδωτικά συστατικά(βενζοϊκό οξύ) τα καθιστά ιδιαιτέρως ελκυστικά στην έρευνα και οι μελέτες που έχουν διεξαχθεί για τα lingonberries είναι αρκετές. Μία πρόσφατη έρευνα του πανεπιστημίου του Lund, στη Σουηδία, απέδειξε ότι η κατανάλωση lingonberries (σε συνδυασμό με μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά) μείωσε σημαντικά την πρόσληψη βάρους καθώς επίσης και την συσσώρευση λίπους στο ήπαρ, ενώ βελτίωσε και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Επιπλέον, οι πολυφαινόλες της σύστασής τους δρουν επικουρικά στην μείωση των επιπέδων χοληστερίνης στο αίμα, στην αντιμετώπιση των κρυολογημάτων, της τροφικής δηλητηρίασης, των λοιμώξεων των νεφρών ή της ουροδόχου κύστης, ενώ έχουν, επίσης, αναλγητικές και αντιπυρετικές ιδιότητες.

Τα lingonberries, είναι εξαιρετικά πλούσια σε φυτικές ίνες, καροτενοειδή, βιταμίνες C και Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, Β3), καθώς και σε κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, και φώσφορο. Περιέχουν επίσης, μεγάλες ποσότητες λουτεΐνης, μιας ουσίας που προλαμβάνει τον εκφυλισμό της ωχρής κηλίδας που είναι υπεύθυνη για την καλή όραση.

Δείτε επίσης

Βαλεριάνα βότανο valeriana officinalis
€ 2,90 € 3,90 € 27,30
Αγγελική βότανο Angelica Archangelica
€ 3,90 € 27,30
Φασκόμηλο Grizo Prasino Bio βότανο salvia officinalis
€ 6,90
Μελισσόχορτο Οργανικό Tzekos 15gr melissa officinalis
€ 3,90   € 2,90
Επιστροφή στην κορυφή