Άρνικα Βάμμα

€ 8,90


Διαθεσιμότητα Άμεσα διαθέσιμο
Κωδικός 2455
Είδος Βάμματα Βοτάνων
Προέλευση United Kingdom
Ονομασία arnica montana
Βάρος 50 ml
Τα βαμματα βοτανων προέρχονται από την εμβάπτιση ενός βοτάνου σε ένα αλκοολούχο διάλυμα (συνήθως καθαρό οινόπνευμα), για μία περίοδο 4-6 εβδομάδων. Κατά τη διάρκεια αυτή, τα ενεργά συστατικά του βοτάνου διαλύονται μέσα στο αλκοολούχο διάλυμα με αποτέλεσμα να δημιουργείται το βαμμα. Τα βαμματα είναι πολύ πιο δραστικά από τα εκχύματα και τα αφεψήματα.

Το Βαμμα Άρνικας (Arnica montana) προέρχεται την επεξεργασία των ανθών του ομώνυμου φυτού το οποίο ευδοκιμεί σε ορεινά και αλπικά λειβάδια της Ευρώπης. Πρόκειται για ένα σχετικά σπάνιο φυτό, που σε πολλές περιοχές της Ευρώπης έχει ανακυρηχθεί σε προστατευόμενο είδος.

Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία η Άρνικα χρησιμοποιείται για την περιποίηση μώλωπων, ερεθισμών, "πρηξιμάτων" και γενικότερα για την περιποίηση της επιδερμίδας που έχει υποστεί κακώσεις από χτυπήματα και προσκρούσεις. Θεωρείται ιδιαίτερα ωφέλιμη στις περιπτώσεις διαστρέμματος, στραμπουλήγματος και εξάρθρωσης. Θεωρείται επίσης ότι συμβάλει στην ταχύτερη αποθεραπεία μυικών "τραβηγμάτων" και στην ανακούφιση από ρευματισμούς, λουμπάγκο, αρθρίτιδα και ποδάγρα.

Η Άρνικα θεωρείται πως έχει αντισηπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες οι οποίες οφείλονται στα αιθέρια έλαια που περιέχει. Στα αιθέρια αυτά έλαια, πιστεύεται άλλωστε πως οφείλεται και η ιδιότητα που έχει η Άρνικα να επιταγχύνει την "ανανέωση" των κυττάρων στους ιστούς της επιδερμίδας. Η Αρνικα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την επιτάχυνση της επούλωσης του επιχείλιου έρπητα καθώς και για την αποφυγή εμφάνισης ουλών μετά από καψίματα.

Το Βάμμα Άρνικας είναι πάρα πολύ ισχυρό και πρέπει να χρησιμοποιείται με ιδιαίτερη προσοχή. Δεν πρέπει ποτέ να τοποθετείται αδιάλυτο πάνω στην επιδερμίδα. Για να προετοιμάσετε μία κομπρέσα Άρνικας, χρησιμοποιήστε 9 μέρη νερού με 1 μέρος Άρνικας (λ.χ. 9,0ml νερού με 1,0ml Άρνικας) και βουτήξτε μέσα στο διάλυμα ένα πανί ή έναν επίδεσμο. Τοποθετήστε το πάνω στην επιδερμίδα μέχρι να στεγνώσει ή αν θέλετε ανανεώστε (όχι όμως για διάρκεια μεγαλύτερη των 3 ωρών ημερησίως). Μπορείτε να προσθέσετε το βάμμα της Άρνικας σε μία κρέμα βάσης σε ποσοστό μέχρι 15,0% και να επαλείψετε την πονεμένη περιοχή. Μπορείτε ακόμη να προσθέσετε μερικές σταγόνες του βάμματος σε νερό και στη συνέχεια να τοποθετήσετε μέσα το πονεμένο μέλος.

Το βάμμα Άρνικας δεν πρέπει σε καμία απολύτως περίπτωση να καταναλώνεται εσωτερικά (είναι μόνο για εξωτερική χρήση), καθώς περιέχει την ουσία helenalin η οποία είναι τοξική. Δεν πρέπει να έρχεται σε επαφή με "ανοιχτές" πληγές.

Τα βαμματα βοτανων είναι πολύ δραστικά και για το λόγο αυτό πρέπει να καταναλώνονται σύμφωνα με τις οδηγίες τους. Το Βάμμα Άρνικας προορίζεται αποκλειστικά για εξωτερική (επιδερμική) χρήση και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Το βάμμα Άρνικας παρασκευάζεται στην Αγγλία κάτω από τις αυστηρότερες Ευρωπαϊκές προδιαγραφές και με αποκλειστική χρήση οργανικών (organic) πρώτων υλών. Παρασκευάζεται με τη χρήση φρέσκων (όχι αποξηραμένων) ανθών, προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα του.

Δείτε επίσης

Ρείκη Βάμμα calluna vulgaris
€ 8,90
Αχιλλέα Βάμμα achillea millefolium
€ 11,90
Πρόπολη Μελισσών 30% Βάμμα 30ml Macrovita
€ 14,90   € 9,90
Τσουκνίδα Βάμμα urtica dioica
€ 11,90
Μποράγκο Βάμμα borago officinalis
€ 8,90
Επιστροφή στην κορυφή