Άρκτιο Βάμμα (Burdock) 50ml Nature & Body

€ 11,90


Διαθεσιμότητα Άμεσα διαθέσιμο
Κωδικός 3002
Είδος Βάμματα Βοτάνων
Βάρος 50 ml
Ονομασία Arctium lappa
Εταιρεία Nature & Body
Προέλευση United Kingdom
Τα βαμματα βοτανων προέρχονται από την εμβάπτιση ενός βοτάνου σε ένα αλκοολούχο διάλυμα (συνήθως καθαρό οινόπνευμα), για μία περίοδο 4-6 εβδομάδων. Κατά τη διάρκεια αυτή, τα ενεργά συστατικά του βοτάνου διαλύονται μέσα στο αλκοολούχο διάλυμα με αποτέλεσμα να δημιουργείται το βαμμα. Τα βαμματα είναι πολύ πιο δραστικά από τα εκχύματα και τα αφεψήματα.

Το Άρκτιο (Arctium Lappa) ή Λαππα ή Πλατομαντήλα ή Κολλιτσιδα ξεχωρίζει για τα μεγάλα, σκούρα πράσινα, φύλλα της (μπορούν να φτάσουν τα 70cm σε μήκος). Τα αγκαθωτά πάνω τμήματα του φυτού "παγιδεύουν" το χνούδι και λέγεται πως αποτέλεσαν την έμπνευση για τη κατασκευή του Velcro. Χρήσιμα μέρη του φυτού είναι η ρίζα, τα φύλλα και οι σπόροι.

Το όνομα του προέρχεται από την ελληνική λέξη άρκτος (αρκούδα) και θεωρούταν αρκετά αποτελεσματικό ως γενικό τονωτικό από την αρχαιότητα έως τον μεσαίωνα σε παγκόσμια κλίμακα. Ο Διοσκουρίδης (1oς αιώνας μ.Χ.), πατέρας της φαρμακογνωσίας αναφέρει την κολλιτσίδα και τις ιδιότητες της ενάντια στον καρκίνο του συκωτιού και των πνευμόνων. Ενδιαφέρον έχουν και οι αναφορές του Culpepper (1653) ο οποίος γράφει ότι σε συνδυασμό με τους σπόρους των κώνων του πεύκου βοηθάει αυτούς που φτύνουν ακαθαρσίες, πύον και αίμα. Επίσης ισχυριζόταν ότι τα φύλλα της πολτοποιημένα με ασπράδι αυγού και τοποθετημένα στα καμένα μέρη, διώχνουν τη θέρμη, μαλακώνουν αμέσως τον πόνο και βοηθάνε στην επούλωση.

Τα φύλλα του Αρκτιου χρησιμοποιούνται σήμερα στη Βοτανοθεραπεία κυρίως για την αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων όπως είναι η ψωρίαση, η ακμή και τα εκζέματα. Τα φύλλα χρησιμοποιούνται εξωτερικά ως κατάπλασμα. Η έντονη αντιμικροβιακή τους δράση (που οφείλεται στις πολυακετυλίνες που περιέχουν) καθώς και οι αντιοξειδωτικές τους ιδιότητες βοηθούν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση ακόμη και σοβαρών περιπτώσεων δερματοπάθειας.

Τα φύλλα του Άρκτιου περιέχουν αρκτιόλη, φουκινόνη και ταραξαστερόλη. Στη περίπτωση εσωτερικής χρήσης (20 σταγόνες την ημέρα σε ένα ποτήρι νερό), τα φύλλα της Πλατομαντηλας θεωρείται ότι τονώνουν το πεπτικό σύστημα διεγείροντας την έκκριση χολής.

Όλα τα βαμματα βοτανων που προσφέρονται από τα Sensities παρασκευάζονται στην Ολλανδία κάτω από τις αυστηρότερες Ευρωπαϊκές προδιαγραφές και με βάση τις απαιτήσεις και προϋποθέσεις του Ευρωπαϊκού GMP (Good Manufacturing Practice).

Δείτε επίσης

Πρόπολη Βάμμα 30% 30ml Άξιον Εστί
€ 11,90
Βρώμη Βάμμα (Oat) 50ml Nature & Body avena sativa
€ 8,90
Μελιλωτός Βάμμα (Melilot) 50ml Nature & Body Melilotus Officinalis
€ 8,90
Βαλσαμόχορτο Βάμμα (St John's Wort) 50ml Nature & Body hypericum perforatum
€ 11,90
Επιστροφή στην κορυφή