Βάτος - Ρούβος (Blackberry) 100gr

€ 4,90


Διαθεσιμότητα Άμεσα διαθέσιμο
Κωδικός 1547
Είδος Αποξηραμένα Βότανα
Βάρος 100 gr
Ονομασία rubus fruticosus
Εταιρεία Nature & Body
Ο Βάτος ή Ρούβος ο θαμνώδης (Rubus fruticosus - blackberry) είναι ένα βοτανο πολύ διαδεδομένο στην Ευρώπη (υπάρχουν πάνω από 350 καταγεγραμμένα είδη). Πιο γνωστοί είναι οι καρποί του φυτού, τα γνωστά μας βατόμουρα (blackberries). Χρήσιμο τμήμα του φυτού είναι τα φύλλα του.

Ο βάτος είναι φαρμακευτικό φυτό» γνωστό από την αρχαιότητα. Οι Έλληνες συγγραφείς Θεόφραστος και Διοσκουρίδης εκθείαζαν τις φαρμακευτικές αρετές των φύλλων του. Η παρουσία απολιθωμάτων αποδεικνύουν ότι τα βατόμουρα ήταν μέρος της καθημερινής διατροφής των αρχαίων. Ο Αισχύλος (525-456 π.Χ.) αρχαίος Έλληνας συγγραφέας των αθάνατων τραγωδιών και ο Ιπποκράτης (460-375 π. Χ.) πατέρας της ιατρικής αναφέρουν το βατόμουρο. Ο Διοσκουρίδης συνιστά το αφέψημα των κορυφών του φυτού κατά των κοιλιακών νοσημάτων, κατά των άφθων, για την στερέωση των ούλων (με το μάσημα των φύλλων), και κατά των κονδυλωμάτων και των αιμορροΐδων σε καταπλάσματα.

Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία τα φύλλα του Βάτου χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση διαταραχών του γαστροεντερικού συστήματος. Οι τανίνες που περιέχει το βοτανο (8 -14% gallotanines) έχει διαπιστωθεί πως συμβάλουν αποφασιστικά και αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση κάθε μορφή διάρροιας. Με τη μορφή στοματικής πλύσης, ο Βατος θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματικός σε περιπτώσεις στοματικών μολύνσεων. Τα φύλλα του Βάτου περιέχουν πλήθος ενεργών συστατικών, όπως κιτρικά και ισοκιτρικά οξέα καθώς και φλανοειδή.

Ο Βατος αποτελεί πολύτιμη προσθήκη στο φαρμακείο της φύσης. Η ημερήσια συνιστώμενη δόση που προτείνουν οι βοτανοθεραπευτές είναι 2-5gr (τρία ροφήματα των 1,5gr. την ημέρα) σε περιπτώσεις έντονης διάρροιας. Ο Βατος δεν πρέπει να καταναλώνεται για πάνω από 3-4 ημέρες.

Τα βότανα είναι και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως φάρμακα. Στα Sensities δεν υποστηρίζουμε την αυτοθεραπεία και σας προτείνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το γιατρό σας πριν από τη λήψη τους. Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τη λήψη των βοτάνων πατήστε εδώ.

Δείτε επίσης

Παλμέτο - Σερενόα Καρποί (Saw Palmento) 100gr serenoa repens
€ 14,90
Τριβόλι (Goat Head) 1Kg Tribulus Terrestris
€ 41,30
Δίκταμο Βιολογικό 20gr Health Trade origanum dictamnus
€ 4,90
Χαμομήλι Βιολογικό 50gr Grizo Prasino matricaria chamomilla
€ 7,90
Επιστροφή στην κορυφή