Μπετόνικα (Πριονίτης) βότανο

€ 6,90
€ 46,90Διαθεσιμότητα Άμεσα διαθέσιμο
Κωδικός 1606
Είδος Βότανα
Ονομασία Betonica officinalis
Η Μπετόνικα (Betonica officinalis) είναι γνωστή στη χώρα μας και ως Πριονίτης. Τη συναντάμε σε αγρούς και λειβάδια σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη, τη Δυτική Ασία και τη Βόρειο Αφρική. Το όνομα της προέρχεται από το Κέλτικο bewton που μεταφράζεται ως "καλό για το κεφάλι". Θεωρείται ως το πιο "σημαντικό Αγγλοσαξωνικό" βοτανο, καθώς το Μεσαίωνα αποτελούσε "πανάκεια" για όλες τις ασθένειες. Χρήσιμο είναι ολόκληρο το φυτό.

Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία η Μπετονικα χρησιμοποιείται ως τονωτικό του νευρικού συστήματος και κατά κύριο λόγο για την καταπολέμηση νευραλγιών, χρόνιων πονοκεφάλων και ημικρανιών. Συστηματικές κλινικές μελέτες δεν έχουν γίνει για τη Μπετόνικα, η κατανάλωση της οποίας στηρίζεται κυρίως στην εμπειρική χρήση της. Η χημική ανάλυση της έχει φέρει στην επιφάνεια κάποια συστατικά στα οποία ενδεχομένως οφείλεται η αποτελεσματικότητα της. Ανάμεσα στις γλυκοσίδες που περιέχει η Μπετόνικα υπάρχουν κάποιες που καταπολεμούν την υπέρταση - γεγονός που, ως ένα βαθμό, δικαιολογεί την καταπολέμηση της νευρικής υπερέντασης, των χρόνιων πονοκεφάλων και της ημικρανίας. Ενεργή δράση κατά των πονοκεφάλων και ημικρανιών έχει, κλινικά διαπιστωμένα, και η ουσία τριγονελίνη η οποία μαζί με τη σταχυδρίνη ανήκει στα 2 βασικά αλκαλοϊδή που περιέχει η Μπετονικα.

Η Μπετονικα μπορεί να χρησιμοποιηθεί με τη μορφή γαργάρας για την αντιμετώπιση στοματικών μολύνσεων. Η πολύ μεγάλη περιεκτικότητα της σε τανίνες (μέχρι και 15%) της προσδίδουν έντονη στηπτική δράση.

Για την προετοιμασία ενός ροφήματος, προσθέστε 1-2 κουταλάκια αποξηραμένων κομμένων φύλλων σε μία κούπα νερού που έχετε βράσει (μόνο μία φορά την ημέρα).

Τα βότανα είναι και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως φάρμακα. Στα Sensities δεν υποστηρίζουμε την αυτοθεραπεία και σας προτείνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το γιατρό σας πριν από τη λήψη τους. Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τη λήψη των βοτάνων πατήστε εδώ.

Δείτε επίσης

Σιναμική Bio Health Trade 30gr cassia angustifolia
€ 2,90
Ευστόμαχον by Lelex 40gr
€ 5,00   € 4,90
Βιβούρνο (Μαύρος κράταιγος) βότανο Viburnum Prunifolium
€ 12,90 € 89,00
Λυκίσκος βότανο Humulus Lupulus
€ 5,90 € 41,30
Αγριάδα βότανο a gropyron repens
€ 2,90 € 3,90 € 27,30
Επιστροφή στην κορυφή