Σαμπούκος βότανο

€ 2,90
€ 4,90
€ 27,30



Διαθεσιμότητα Άμεσα διαθέσιμο
Κωδικός 1582
Είδος Βότανα
Ονομασία sambucus ni gra
Ο Σαμπούκος (Sambucus nigra - elder european) είναι επίσης γνωστός ως Ζαμπούκος, Σαμβυξ,Κουφοξυλιά, Αφροξυλιά, Αφροξυλάνθη, Ακταία,Βούζια,Φροξυλιά, Φροξινάνθη. Πρόκειται για μία ομάδα 30 περίπου φυτών που ευδοκιμούν σε εύκρατες και υποτροπικές περιοχές του Βορείου κυρίως ημισφαιρίου. Χρήσιμα τμήματα του Σαμπούκου είναι τα φύλλα, τα άνθη και οι καρποί του.

Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία ο Σαμπούκος χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση της γρίπης και των συμπτωμάτων της. Δύο ανεξάρτητες κλινικές έρευνες που δημοσιεύτηκαν το 2004, έδειξαν πως η κατανάλωση Σαμπούκου μειώνει σημαντικά τόσο τα συμπτώματα όσο και το χρόνο ανάρρωσης από τη γρίπη (τόσο τύπου Α όσο και τύπου Β). .

Ο Σαμπούκος περιέχει το περισσότερο νιτρικό κάλιο σε σχέση με οποιοδήποτε βότανο και είναι πλούσιος σε πολλές βιταμίνες (κυρίως Α, Β, C). Τον 17ο αιώνα ήταν δημοφιλές γιατρικό για να καθαρίζει τα φλέματα, ενώ τον 18ο αιώνα στην Γαλλία το απόσταγμα του Σαμπούκου εκθειαζόταν για την ικανότητά του να λευκαίνει το δέρμα και να σβήνει τις φακίδες. Τα φύλλα δρουν ως εξωτερικό μαλακτικό και επουλωτικό, εσωτερικό καθαρτικό, αποχρεμπτικό, διουρητικό και εφιδρωτικό. Επίσης λιωμένα χρησιμοποιούνται για μωλωπισμούς, διαστρέμματα, τραύματα και χιονίστρες συνήθως σε μορφή μίας ζεστής κομπρέσας. Για κρυολογήματα και πυρετούς ο Σαμπούκος συνδυάζεται με Μέντα, Αχιλλέα ή Ύσσωπο. Για τη γρίπη συνδυάζεται με Αγριμόνιο. Για την καταρροή με τη Χρυσόβεργα .

Παρασκευάζεται ως έγχυμα ρίχνοντας ένα φλιτζάνι βραστό νερό σε 2 κουταλιές του τσαγιού ξηρά φύλλα, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε 10 λεπτά. Σουρώνουμε και πίνουμε έως τρεις φορές την ημέρα. Τα κοπανισμένα φύλλα είναι αποτελεσματικό αντικουνουπικό ως έγχυμα. Βάζουμε μία χούφτα σε ένα δοχείο και προσθέτουμε βραστό νερό, το αφήνουμε μερικές ώρες και έπειτα όπως είναι κρύο το βάζουμε σε ένα σκούρο μπουκάλι. Αλείφουμε το δέρμα μας πριν κοιμηθούμε και αντίο κουνούπια…

Αν θέλετε βιολογικό Σαμπούκο επιλέξτε την συσκευασία των 30γρ.

Τα βότανα είναι και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως φάρμακα. Στα Sensities δεν υποστηρίζουμε την αυτοθεραπεία και σας προτείνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το γιατρό σας πριν από τη λήψη τους. Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τη λήψη των βοτάνων πατήστε εδώ.

Δείτε επίσης

Μουιραπουάμα βότανο Ptychopetalum olacoides
€ 4,90 € 34,30
Χαμομήλι 30gr από Health Trade matricaria chamomilla
€ 2,90
Ακάι (Σκόνη) βότανο euterpe oleracea
€ 19,90 € 139,30
Cold 3210 Lelex Herbal Tea 40gr
€ 5,00   € 3,50
Ποτεντίλλη (Πεντάφυλλο) βότανο potentilla recta
€ 6,90 € 48,30
Επιστροφή στην κορυφή