Σεντέλα (Yδροκοτύλη) 1Kg

€ 48,30


Διαθεσιμότητα Άμεσα διαθέσιμο
Κωδικός 8929
Είδος Αποξηραμένα Βότανα
Βάρος 1 kg
Ονομασία centella asiatica
Εταιρεία Nature & Body
Η Σεντελα ή Gotu kola ή υδροκοτύλη (Centella asiatica - indian pennywort) είναι ένα μικρό μονοετές φυτό της οικογένειας Mackinlayaceae. Πρόκειται για ένα φυτό το οποίο είναι ενδημικό σε συγκεκριμένες περιοχές της Ασίας όπως είναι η Ινδία, η Σρι Λάνκα, η Μαλαισία, το Ιράν κ.ο.κ. Σε κάθε περιοχή χρησιμοποιείται με διαφορετικό τρόπο. Έτσι στη Σρι Λάνκα τα φύλλα της προετοιμάζονται ως malluma (συνοδευτικό του ριζιού), στην Ινδονησία χρησιμοποιείται σε σαλάτες τύπου Aceh, στο Βιετνάμ και την Ταϋλάνδη χρησιμοποιείται για τη παρασκευή ποτών κ.ο.κ.

Η Σεντελα χρησιμοποιείται στην Αγιουβέρδα (Ayurveda) εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια και αναφέρεται στο Susruta Samhita - το πανάρχαιο Ινδικό σύγγραμα. Στη Κίνα χρησιμοποιείται για πάνω από 2.000 χρόνια και αναφέρεται ως "το θαυματουργό ελιξίριο της ζωής" - ονομασία που του έδωσε ο LiChing-Yun, ένας βοτανοθεραπευτής που φημολογείται πως έζησε 256 χρόνια. Στην Ευρώπη η Σεντελα άρχισε να χρησιμοποιείται ευρέως γύρω στα 1800 - όταν και έγινε αποδεκτή ως "φαρμακευτικό" βότανο στη Γαλλία.

Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία, η Σεντελα χρησιμοποιείται για ένα μεγάλο φάσμα προβλημάτων υγείας. Το συγκεκριμένο βότανο θεωρείται πως έχει ηρεμιστικές και αγχολυτικές ιδιότητες. Υποστηρίζεται πως επιδρά "κατευναστικά" στο κεντρικό νευρικό σύστημα αυξάνοντας παράλληλα τη συγκέντρωση GABA (gamma-aminobutyric acid) στον εγκέφαλο. Λόγω της δράσης αυτής, θεωρείται πως "αναζωογονεί" ολόκληρο το νευρικό σύστημα έχοντας θετικές επιπτώσεις και στους τομείς της βελτίωσης της μνήμης και της δυνατότητας συγκέντρωσης. Υποστηρίζεται ακόμη πως η κατανάλωση Σεντελας βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος, ενδυναμώνοντας τα τοιχώματα (και μειώνοντας τη σκλύρηνση) των αιμοφόρων αγγείων και "ρίχνοντας" τη πίεση. Με το τρόπο αυτό, φέρεται να είναι αποτελεσματική σε περιπτώσεις όπως είναι η φλεβίτιδα και η κακή κυκλοφορία στα άκρα. Η εξωτερική χρήση Σεντελας θεωρείται πως βοηθάει σημαντικά στη περιποίηση πληγών, καθώς λέγεται πως βελτιώνει τη κυκλοφορία του αίματος και αποτοξινώνει την επιδερμίδα (τοπικά). Γενικά η Σεντελα θεωρείται από πολλούς βοτανοθεραπευτές ως ένα από τα σπουδαιότερα τονωτικά βότανα για τον ανθρώπινο οργανισμό. Σε πολλά συγγράματα αναφέρεται ως "ελιξίριο της νεότητας" ή "ελιξίριο της ζωής".

Σύμφωνα με τους Βοτανοθεραπευτές, η Σεντελα μπορεί να γίνει αφέψημα αν την αφήσετε σε βραστό νερό για περίπου 10 λεπτά (υπολογίστε πως θα χρειαστείτε περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένου βοτάνου για 1 "κούπα" ροφήματος). Σύμφωνα με τους βοτανοθεραπευτές μπορείτε να καταναλώνετε μέχρι και 3 κούπες Σεντελας την ημέρα (πρωί, μεσημέρι, βράδυ πριν από το γεύμα). Η Σεντελα δεν πρέπει να καταναλώνεται από άτομα με ζάκχαρο ή διαβήτη.

Τα βότανα είναι και πρέπει να αντιμετωπίζονται ως φάρμακα. Στα Sensities δεν υποστηρίζουμε την αυτοθεραπεία και σας προτείνουμε να συμβουλεύεστε πάντοτε το γιατρό σας πριν από τη λήψη τους. Για περισσότερες πληροφορίες σε σχέση με τη λήψη των βοτάνων πατήστε εδώ.

Δείτε επίσης

Λουίζα (Lemon Verbena) 100gr aloysia triphylla
€ 4,90
Ύσσωπος (Hyssop) 100gr Hyssopus officinalis
€ 3,90
Τόνκα Φασόλι (Tonka Bean) 1Kg dipteryx odorata
€ 89,30
Δεντρολίβανο Βιολογικό 30gr Health Trade rosmarinus officinalis
€ 2,90
Αστράγαλος (Astragalus) 100gr Astragalus Membranaceus
€ 6,90
Επιστροφή στην κορυφή