Πνευμονόχορτο - Πουλμονάρια (Lungwort) 100gr

€ 10,90


Διαθεσιμότητα Άμεσα διαθέσιμο
Κωδικός 9124
Είδος Αποξηραμένα Βότανα
Βάρος 100 gr
Ονομασία pulmonaria officinalis
Εταιρεία Nature & Body
Η Πουλμονάρια / Lungwort (Pulmonaria officinalis), γνωστή και ως Πνευμονόχορτο είναι μία πολυετής ημι-αειθαλής πόα της οικογένειας των Βοραγινιδών (Boraginaceae) με βλαστούς που φθάνουν τα 30 εκατοστά και οβάλ πλατιά φύλλα με άσπρες κηλίδες και μοβ /ροζ άνθη.

Το φυτό είναι ενδημικό σε όλη την Ευρώπη - συμπεριλαμβανομένης της Βρετανίας, και τη δυτική Ασία, κυρίως σε δασώδεις περιοχές. Στη χώρα μας το συναντάμε ιδιαίτερα στη περιοχή των Σερρών και σε σκιερές περιοχές της βόρειας Ελλάδας με το όνομα “Πνευμονική”.

Η ονομασία τoυ προέρχεται από το λατινικό “Pulmo” που σημαίνει “πνεύμονες” και την κέρδισε τόσο εξαιτίας της ομοιότητας των φρέσκων φύλλων του με τον ιστό των πνευμόνων, όσο και από την ευεργετική του δράση σε προβλήματα του αναπνευστικού.
Στη λαϊκή ιατρική χρησιμοποιήθηκε για ασθένειες των πνευμόνων, για τη θεραπεία της φυματίωσης και την αντιμετώπιση των αιμοπτύσεων.

Περιέχει φυτική κόλα, φλαβονοειδή, γλίσχρασμα, ταννίνες, σαπωνίνη αλλαντοΐνη, και βιταμίνη C, ουσίες οι οποίες του προσδίδουν σημαντικές αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, μαλακτικές, αποχρεμπτικές, στυπτικές και επουλωτικές ιδιότητες.

Στη σύγχρονη ομοιοπαθητική συνιστάται υπό τη μορφή αφεψήματος για την αντιμετώπιση της χρόνιας βρογχίτιδας, της δύσπνοιας, του άσθματος, του πονόλαιμου, της διάρροιας, των αιμορροΐδων και του βήχα, ενώ θεωρείται ιδανικό και για τον καθαρισμό των πνευμόνων των καπνιστών.

Η υψηλή περιεκτικότητά του σε γλίσχρασμα το καθιστά αποτελεσματικό στη θεραπεία του βήχα και της βρογχίτιδας, ιδιαίτερα όταν συνοδεύονται από καταρροή, καθώς και του άσθματος και του κοκίτη. Λόγω της τανίνης θεωρείται ιδανικό για τη θεραπεία των αιμορροΐδων, ενώ η παράλληλη ύπαρξη τανίνης και αλλαντοΐνης εξηγεί την ευεργετική δράση του στην επούλωση των πληγών.
Για εξωτερική χρήση το αφέψημά του αποτελεί ιδανική λοσιόν για πλύση των κουρασμένων ματιών, καθώς και σε χιονίστρες, σκασίματα μαστών, λειχήνες, εγκαύματα, εκζέματα και πληγές.

Χρήση: Ως έγχυμα: Προσθέτουμε 1 κουταλάκι αποξηραμένο βότανο σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και αφήνουμε για 10-15'. Σουρώνουμε και πίνουμε 3 φορές την ημέρα.

Συνδυάζεται καλά και με άλλα βότανα, όπως το Βήχιο στη θεραπεία του χρόνιου /επίμονου βήχα, συμπεριλαμβανομένου του κοκίτη ή /και με το Θυμάρι για την προστασία από μικροβιακές λοιμώξεις.

Προσοχή! Να το καταναλώνετε πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας.
Μην το χρησιμοποιείτε για παρατεταμένα διαστήματα ούτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Δείτε επίσης

Λεβάντα Βιολογική 30gr Health Trade Lavandula angustifolia
€ 2,90
Βερμπάσκο - Φλομος (Common Mullein) 1Kg Verbascum thapsus
€ 41,30
Αγκινάρα (Artichoke) 100gr Cynara cardunculus
€ 3,90
Σαμπούκος (Elder European) 1Kg sambucus ni gra
€ 41,30
Αγάρ Αγάρ Σκονη (Agar Agar) 100gr Agarophyte Gelidium
€ 9,90
Επιστροφή στην κορυφή